måndag 10 november 2008

Städdag.

Idag har jag verkligen storstädat. Fy sjutton, jag älskar när det är pedantiskt rent, men själva vägen dit är ju sådär... Men får man besök av svärföräldrar så får man ju vara lite extra duktig.



Lägger ut receptet på vörtbrödet jag bakade här. Jag tycker att det blev ganska bra, men det kunde ha blivit lite "fastare"

Vörtbröd

Till 3 limpor:
2 - 3 torkade pomeransskal
100 g smör
2 flaskor porter (à 33 cl)
1 flaska julmust (â 33 cl)
50 g jäst för söta degar
1 1/2 dl mörk brödsirap
1 msk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
1/2 msk malda kryddnejlikor
1 msk salt
2 dl russin
14 dl rågmjöl
ca 14 dl vetemjöl

Koka pomeransskalen i vatten några minuter tills de mjuknar. Skrapa bort det vita och hacka skalen.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt porter och julmust. Ljumma till 37 grader (fingervarmt).
Finfördela jästen i en stor bunke. Häll degvätskan över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, hackade och malda pomeransskal, kryddor, salt, russin, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop till en smidig, fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Strö över lite mjöl och jäs under duk i cirka 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma tre avlånga limpor. Låt bröden jäsa på plåt i 35 minuter under duk.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda vörtbröden på nedersta falsen cirka 35 minuter. Pensla dem med vatten med lite sirap i efter gräddningen.

Inga kommentarer: